USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
Olemme koonneet tähän vastauksia useimpiin morsiamen mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Toivomme, että tämä on sinulle hyödyksi korjausompeluun valmistautumisessa.
Milloin korjaukset kannattaa aloittaa?
Hääsesonki on kiireisin toukokuusta syyskuuhun. Jos sinulla on häät tuona aikana, voit tulla lyhennyttämään pukusi jo talvella, heti kun hääkengät on hankittu. Mahdollinen pieni painonmuutos (poislukien raskaus) ei yleensä vaikuta puvun pituuteen, joten voimme lyhentää pukusi jo hyvissä ajoin ennen kiireisintä sesonkia. Istuvuusmuutokset aloitamme viimeistään 2kk ennen hääpäivää. Sesonkiajan ulkopuolella häitä juhlivien kannattaa tuoda puku korjaukseen n.1,5-2kk ennen hääpäivää. Otamme myös kiireellisiä korjauksia tilanteen salliessa.
Mitä korjaukset maksavat yhteensä?
Yleisesti ottaen yhden puvun korjaushintahaarukka on n.100-500e. Hintaan vaikuttaa muutosten määrä, puvun materiaali, onko puvussa pitsiä tai helmikirjailuja ja helmakerrosten määrä. Hinta koostuu ompelutyöstä, mahdollisista materiaaleista ja veroista. Pyrimme aina toteuttamaan korjaukset pukuihin laadukkaasti, huomaamattomasti ja niin, että kustannukset pysyvät järkevinä. Huomaathan, että jos haluat pukuusi tavallisten istuvuusmuutosten (lyhennys, olkainten lyhennys, kavennus) lisäksi myös mallinmuutoksia (esimerkiksi pääntien avarrus tai hihojen valmistus) nousee yleensä korjaushintakin. Kysy sovituksessa rohkeasti eri muutosten hinnoista!
Kuinka paljon minun pukuni korjaukset maksavat?
Saamme paljon kyselyitä korjausten hinnoista sähköpostitse. Yleensä sitä kautta on vaikeaa antaa tarkkaa hinta-arviota, vaikka lähettäisitkin puvusta kuvan päälläsi. Annamme tarkemman hinta-arvion nähtyämme puvun päälläsi sovituksessa. Yleensä pyrimme antamaan hinta-arvion yläkanttiin, jotta ikäviä yllätyksiä ei tulisi. Toisinaan morsiuspukujen hankalat saumarakenteet ja runsaat koristelut saattavat yllättää harjaantuneemmankin ompelijan työn hitaudella, ja tällöin budjetissa on hieman joustovaraa.
Pitääkö käytettynä/liikkeestä mallikappaleena ostettu puku pesettää ennen korjausta?
Liikkeiden mallikappaleita on saattanut sovittaa useampi ihminen ennen sinua. Jotta voisit välttyä hiki- ja likatahrojen sekä ihokudoksen pinttymiseltä pukuusi, suosittelemme puvun pesetystä ennen korjaukseen tuomista. Korjausvaiheessa puvun höyryttäminen kuumalla lämmöllä kiinnittää tahrat entistä tiukemmin kankaaseen, jolloin niiden poistaminen ei välttämättä onnistu myöhemmin. Jos olet ostamassa/ostanut käytetyn puvun, tarkistathan että myyjä on pesettänyt puvun, niin mahdollisten pinttyneiden tahrojen poistaminen ei jää sinun vaivaksesi.
Pitääkö painonpudotusprojekti tai treenaaminen huomioida jotenkin?
Kerrothan rohkeasti kaikista kehosi muutoksiin liittyvistä asioista. Jos pudotat painoa, voimme hoitaa istuvuusmuutokset lähempänä häitä. Emme kuitenkaan suosittele suuria painonmuutoksia enää pukusi hankinnan jälkeen, koska kiireisimpänä sesonkiaikana meillä ei ole mahdollista jättää pukusi istuvuusmuutoksia hääviikollesi.
Jos treenaat esimerkiksi yläselkää tehokkaasti, sekin vaikuttaa nopeasti tietyn mallisten pukujen istuvuuteen. Treenejä suunnitellessasi huomioithan pukusi mallin ja koon viimeisimpinä kuukausina ennen häitä, ettei häiden kynnyksellä tule ikävää yllätystä, jos puku ei esimerkiksi mene selästä kiinni. Pukujen suurentaminen on yleensä aina hankalampaa kuin pienentäminen.
Jos olet raskaana, kerrothan siitä avoimesti. Raskaus vaikuttaa puvun korjauksiin yleensä todella paljon, ja voimme heti ensimmäisellä kerralla arvioida, onko pukuasi mahdollista korjata raskauden vaatimalla tavalla.
Mitä pitää huomioida kun tulen ensimmäiseen sovitukseen?
Jos olemme sopineet etukäteen esimerkiksi helman lyhentämisestä, hääkengät tulee olla mukana. Jos sinulla on alushame, ota se mukaan. Jos aiot käyttää puvun alla rintaliivejä tai muotoilevia alusasuja, nekin kannattaa ottaa mukaan.
Emme suosittele sovitukseen tulemista esimerkiksi suoraan treeneistä. Kesäaikana monella meistä hikoiluttaa ilman treenejäkin ja niimpä olemme varanneet sovitushuoneeseen kosteuspyyhkeitä sekä pikkupyyhkeitä, jotta voit huolehtia hygieniasta ennen sovitusta. Näin pidämme huolen siitä että pukusi säilyy puhtaana ja raikkaana hääpäivään asti.
Sovituksemme ovat kestoltaan 30 minuuttia, ja tässä ajassa ehdimme katsoa pukuun useamman perusmuutoksen. Jos olet ajatellut haluavasi pukuun esimerkiksi mallinmuutoksia, voi olla että katsomme osan muutoksista seuraavalla kerralla. Yleensä yhden puvun korjaukset vaativat morsiamelta 2-4 sovituskäyntiä.
Ensimmäinen sovitus on ompelijalle aina aikaavievin sovitus, joka vaatii työrauhaa. Voit ottaa mukaan yhden makutuomarin, jos koet tarvitsevasi ystävän tukea, mutta suosittelemme myös rohkeasti tulemaan sovitukseen yksin. Autamme mielellämme sinua kaikissa pukuusi liittyvissä asioissa.
Omaa huntua, laahusneulaa tai muita asusteita et tarvitse ensimmäisessä korjaussovituksessa. Jos haluat katsoa meillä huntuja tai muita asusteita, kerrothan siitä meille niin huomioimme sen jollain sovituskerralla.
Jos olen varatusta ajastani myöhässä/etuajassa?
Jos olet myöhässä, tai tulee yllättävä este, ilmoitathan siitä tekstarilla. Emme aina pysty vastaamaan puheluihin sovitusten aikana. Aina emme myöskään pysty pidentämään aikaasi, jos sovituksen aloitus viivästyy.
Jos olet etuajassa, arvostaisimme jos maltat odottaa oman aikasi alkua. Varsinkin sesonkiaikana sovitustahtimme on hyvin tiivis, jolloin emme pysty aloittamaan aikaasi etukäteen edellisen asiakkaan ajan ollessa vielä kesken.
Voinko ottaa lapsen tai lemmikin mukaan sovitukseen?
Voit ottaa lapsen mukaan sovitukseen, mutta jotta pystyisimme keskittymään sovitukseen kunnolla, suosittelemme ottamaan lapselle hoitajan mukaan. 30 minuutin sovitusaika hurahtaa hyvin nopeasti, jos lapsi esimerkiksi vierastaa paikkaa tai vaatii muuten huomioimista. Myös teräviä ompelutarvikkeita kuten saksia tai neuloja saattaa olla sovitustilassa, joten ne ovat vaaraksi lapselle. Tiloissamme sijaitsee suuri määrä morsiuspukuliikkeen mallipukuja, joten emme toivo pieniä lapsia oleilemaan tiloihin vapaana. Lemmikkejä emme voi päästää sisään liikkeeseen.
Mitä pitää huomioida kun tulen välisovitukseen/loppusovitukseen?
Hääkengät ja alusasut mukaan! Jos olet ajatellut pukuun mallinmuutoksia, mieti ne etukäteen ennen sovitusta. 30 minuuttia menee yllättävän nopeasti! Loppusovituksessa tarvitsemme myös aikaa maksun hoitamiseen.
Loppusovituksessa voit sovittaa omia asusteita puvun kanssa, jos meillä jää aikaa. Yleensä tässä kohtaa saattaa olla myös pieni hetki aikaa ottaa puvusta kuvia morsiamen päällä.
Pukuni on korjattu, voitteko säilyttää sitä hääpäivääni asti?
Jos loppusovituksessa pukusi istuu hyvin ja on valmis kotiin vietäväksi, luovutamme sen sinulle. Jos kuljet julkisilla, hyvä tapa kuskata pukua on taitella pukupussissa oleva puku 2- tai 4-kerroin ja laittaa se isoon ikeakassiin.
Rajallisesta säilytystilasta johtuen luovutamme valmiit puvut heti asiakkaalle. Jos tämä kuitenkin on sinulle hankalaa, voimme säilyttää pukuasi hääviikolle asti, 10€ viikkohintaan. Puku tulee kuitenkin noutaa viimeistään hääviikon maanantaina(korjaussovituspäivämme).
Puvun korjaukset ja mahdolliset asusteet tulee olla maksettu kokonaisuudessaan ennen luovutusta.
Millaisia alusvaatteita puvun alla kannattaa käyttää?
Rintaliivit - Monissa puvuissa on todella hyvä tuki rinnoille, joten välttämättä et tarvitse alle rintaliivejä. Toisinaan rintaliivit ei välttämättä istu hyvin tuetun puvun alle, joten ne voivat tuntua huonoilta puvun alla. Jos kuitenkin puku sallii ja haluat käyttää liivejä, suosittelemme ihan tavallisia sileitä olkaimettomia liivejä.
Rintoihin liimattavat silikonikupit ns. "kanafileet" - Näitä suosittelemme vain hyvin harvoissa tapauksissa, ne eivät yleensä tue rintaa, ovat ylimääräisenä painona ja pahimmassa tapauksessa eivät pysy ihossa kiinni, jos hikoilee. Jos haluat rinnoille lisää nostetta, meillä on myytävänä ohuita ihoon liimattavia rintakuppeja ja lisäksi pukuihin ommeltavia kankaisia rintakuppeja.
Rintojen teippaus - Joissain tapauksissa teippaus voi antaa rinnoille riittävästi nostetta, ja pitää ne paikallaan koko päivän. Teippausohjeita löytyy youtubesta, ja teippinä voi käyttää esimerkiksi ihonväristä kinesioteippiä
Alushousut - Jos pukusi on sileä ja vartalonmyötäinen, joudut kiinnittämään erityisen paljon huomioita alushousuihin. Useisiin pukuihin parhaat ovat korkeavyötäröiset sileät mikrokuitualushousut, joissa on laserleikatut huomaamattomat saumat. Jos alushousut ovat kovin matalat, voi vatsan kohdalle muodostua turhia poikittaisia rajoja. Alushousuja löytyy kevyesti muotoilevista voimakkaasti muotoileviin. Alushousut kannattaa hankkia ennen korjauksien aloittamista.
Jos pukusi on selästä hyvin matala, mutta tarvitset silti korkeavyötäröiset alushousut, tsekkaa nämä: https://skims.com/products/sheer-sculpt-low-back-short-clay . Yksi keino on myös leikata shortsien takaosa matalammaksi ja teipata se ihoon ihonvärisellä kinesioteipillä, jotta se ei pääse rullautumaan.
Alusasuja löytyy esimerkiksi näiltä:
Lindex - muotoilevat alushousut
Rintaliivejä löytyy näiltä merkeiltä:
Lindex saumattomat liivit nude
Lindex olkaimettomat perusliivit nude
Lindex syväänuurretut liivit nude