Vinkkejä hääpäivään ja puvun huoltoon

Täältä löydät vinkkejä hääpäivääsi, puvun pukemiseen ja vahinkojen varalle.

ENNEN HÄITÄ

 

Kun saat puvun ompelijalta kotiin mukaan, laita se kotona roikkumaan esimerkiksi vahvaan verhotankoon, oven yläkarmiin tai vaatehuoneeseen. Voit säilyttää pukua myös vaakatasossa. Paras suoja puvulle on kuitukankainen hengittävä pukupussi. Pukupusseja voi ostaa ompelimolta. Pukua ei kannata säilyttää suorassa auringonvalossa tai läpinäkyvässä muovissa. Muovissa säilyttäminen voi tehdä pukuun tunkkaisen hajun, ja auringonvalolle altistuessa esimerkiksi helmet ja paljetit voivat kellastua. Muista tarkistaa että puku roikkuu henkarissa kainaloiden kohdalle ommelluista henkarilenkeistä, niin puvun omat olkaimet eivät pääse venähtämään. Säilytä puku huoneenlämmössä.

 

Häitä edeltävänä iltana ota puku ulos pussista ja laita se roikkumaan mahdollisimman korkealle niin, että laahus pääsee oikenemaan. Jos puvun helma on tylliä tai pitsiä, saat sen siliämään helposti kun ripustat kuuman suihkun jälkeen puvun mahdollisimman korkealle suihkutilaan roikkumaan.

 

Paksummissa kankaissa oiva apuväline silittämiseen on käsihöyrytin, joita löytyy muutamalla kympillä tavarataloista ja hypermarketeista. Jos vietätte häitä hotellissa, kannattaa höyryttimen lainaa kysyä hotellin respasta. Ennen höyryttämistä tarkista että höyryttimessä on puhdas, tuore vesi. Varo, ettei höyryttimen metalliosat kosketa pukua. Myös hunnun voi höyryttää käsihöyryttimellä.

 

Silityslaudan päällä silittämistä emme suosittele, ellet ole kovin taidokas silittäjä. Monista nykyaikaisista silitysraudoista saattaa löytyä myös toiminto, jolla vaatetta voi höyryttää pystyssä sen ollessa henkarissa.

Sähköisyydenpoistokäsittely: Jos pukusi on kovin sähköinen, ja kankaaseen on tarttunut paljon pölyä, nukkaa tms, kannattaa puvulle tehdä sähköisyydenpoistokäsittely. Ompelimolta voi ostaa laadukasta antistaattista suihketta, mutta sitä löytyy myös hyvin varustelluista tavarataloista. Laita puku roikkumaan mahdollisimman korkealle ja suojaa lattia esim pyyhkeellä. Suihkuta puku kauttaaltaan antistaattisella suihkeella, voit suihkutella helmakerrosten väliin/vuoriin, jos tarvetta. Noin puoli pulloa riittää hyvin yhteen pukuun. Suihkeen jälkeen ravistele pukua voimakkaasti, niin irtopöly varisee pois. Suihke on voimakkaan hajuista, mutta haju haihtuu sen kuivuttua. Tilassa kannattaa tuulettaa käsittelyn jälkeen. Top-vinkki: käsittele myös kaasojen mekot!

 

Tarkista kaasojen kanssa kauanko puvun pukeminen vie aikaa, jotta osaatte varata sopivan raon hääaamusta. Jos puvussa on selässä napitusta, hyvä apuväline nappilenkkien pujottamiseen on virkkuukoukku. 

 

HÄÄAAMUNA

 

Kun on puvun pukemisen aika, laita puku maahan vuori alaspäin. Astu keskelle pukua ja pue se alhaalta ylöspäin. Alushameen voi pujottaa valmiiksi puvun sisälle ja voit astua kerralla molempiin, tai voit laittaa sen alakautta ennen puvun sulkemista. 

 

Tsekkaa että henkarilenkit eivät näy. Voit teipata ne maalarinteipin palasilla esimerkiksi rintamuksen kohdalle, jos ne eivät muuten pysy piilossa.

 

Tarkista, että laahusnostoon tarvittavat osat ovat mukana. 

 

HÄIDEN JÄLKEEN

 

Laita puku takaisin henkariin ripustuslenkeistä. Vie puku mahdollisimman nopeasti pesulaan. Jos pukuun on tullut repeämiä tai purkautumia, voit konsultoida meitä niiden korjauksesta. 

 

Suosittelemme puvun pesettämistä viimeistään muutama kuukausi käytön jälkeen. Puvussa olevat tahrat ja hiki lähtevät parhaiten pois mahdollisimman tuoreina. 

 

VARAA VAHINKOJA VARTEN 

 

Kosteuspyyhkeitä - näillä lähtee monet likatahrat helposti puvuista ja pieni paketti kulkee vaikka kaason laukussa. Huomaamattomassa paikassa olevat tahrat kannattaa jättää rauhaan hääpäivänä.

 

Neulaa, lankaa, pienet sakset esim. kynsisakset ja hakaneuloja - akuuttien haavereiden korjaamiseen. Jos kankaaseen tulee langanveto, älä leikkaa sitä. Langanvedon voi useissa tapauksissa korjata jälkeenpäin.